Полша и Франция може да бойкотират церемонията по откриването на Олимпиадата
Полша и Франция може да бойкотират церемонията по откриването на Олимпиадата / снимкa: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози заяви, че страната му може да бойкотира откриването на Олимпийските игри в Пекин, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Самата церемония ще се проведе когато Франция председателства Европейския съюз. "По това време, аз ще съм президент на страната, която ще ръководи Европейския съюз, така че аз ще се консултирам с другите членки, за да решим дали да бойкотираме Игрите", заяви Саркози в Лондон по време на общата си пресконференция с британския министър - председател Гордън Браун.

От своя страна британският премиер Гордън Браун заяви, честраната му няма да бойкотира Олимпийските игри. Той“, каза още, че Великобритания ще участва на церемонията по откриването.

Премиерът на Полша Доналд Туск съобщи, че няма да присъства на церемонията по откриването на лятната Олимпиада- 2008 в Пекин.Решението на Туск е свързано с неотдавнашните събития в Тибет.Полският премиер смята, че церемонията по откриването на Олимпийските игри трябва да бъде бойкотирана от всички държавни ръководители, пише изданието Warsaw Business Journal. Туск е първият ръководител на европейска държава, който заяви, че няма да присъства на церемонията по откриването на Олимпиадата на 8 август в Пекин.

Идеята за бойкотиране на церемонията от откриването на Олимпийските игри-2008 започна да се обсъжда активно след запалването на олимпийския огън на 24 март в Олимпия. Властите в Китай вече дадоха да се разбере, че евентуален бойкот на церемонията по откриването на Олимпиадата може да повлияе негативно на икономическото сътрудничество между Китай и страните от ЕС.