/ БТА
Полша очаква Европейският съюз да ѝ помогне да финансира мерки за укрепване на източната граница, заяви днес заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски, след като Варшава обяви засилване на сигурността, свързано с опасенията около присъствието на руската наемническа компания "Вагнер" в Беларус, предаде Ройтерс.

Решението на руския президент Владимир Путин да предложи на войниците от частната военна компания да изберат да се преместят в Беларус предизвика безпокойство сред източните членове на НАТО, че присъствието на "Вагнер" ще доведе до по-голяма нестабилност в региона.

Вчера полският вицепремиер Ярослав Качински - лидер на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) - заяви, че според полските власти в Беларус вече може да има около 8000 войници на "Вагнер".

Той заяви, че Полша ще предприеме както временни, така и постоянни мерки за укрепване на границата, включително засилване на присъствието на силите за сигурност и увеличаване на пограничните съоръжения.

Руските власти възнамеряват да поемат контрола върху „империята“ на Пригожин

Запитан днес дали Брюксел трябва да помогне на Варшава да плати за тези мерки, заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски заяви, че "Полша очаква това".

"Европейската солидарност означава да подкрепяме страни, заплашени от дестабилизация", каза той пред общественото радио и допълни: "Тези предпазни мерки трябва да бъдат увеличени".

Полша обвинява Беларус, че изкуствено създава мигрантска криза на границата, като вкарва хора от Близкия изток и Африка и се опитва да ги изтласка през границата, но Минск отхвърля обвинението.

Вчера Качински заяви, че присъствието на "Вагнер" в Беларус може да означава "нова фаза на хибридната война, фаза, много по-трудна от тази, с която сме се справяли досега".
Качински, смятан за фактически лидер на Полша, изглежда зае по-твърда позиция по отношение на сигурността на границите от президента Анджей Дуда, който говори по-рано през деня в Киев, отбелязва Ройтерс. 

Дуда заяви, че ако се наложи, Полша ще засили охраната на границата си с Беларус, но че границата и сега е строго охранявана.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки, от своя страна, ще представи днес план за укрепване на границите на Европейския съюз на среща на върха в Брюксел, като добави, че граничната агенция Фронтекс трябва да бъде реформирана и трябва да се отпуснат повече средства за подпомагане на страните, които се сблъскват с миграционните проблеми.
Анелия Петкова/БТА