/ БГНЕС
Полските власти разрешиха на гражданите на възраст над 60 години и на тези, които са под болнична или домашна карантина, да гласуват по пощата, след критики към управляващите консерватори за отказа им да отложат насрочените за 10 май президентски избори, предаде Франс прес.

Опозицията настоява вотът да се отложи за есента, тъй като извънредните мерки срещу пандемията правят невъзможно провеждането на предизборна кампания. Това обаче не спира президента Анджей Дуда от партията "Право и справедливост", който ще се яви за втори мандат, да продължи да участва в публични прояви.

Полша затваря временно границите си за хиляди трансгранични работници

Публикувано неотдавна допитване показва, че 72% от поляците подкрепят отлагане на изборите.

През изминалата нощ обаче доминираният от "Право и справедливост" парламент промени изборния кодекс. Опозицията определя това като нарушение на решенията на Конституционния съд, съгласно които изменения в изборния кодекс може да се извършват най-малко шест месеца преди датата на вота.

Влиятелният лидер на "Право и справедливост" Ярослав Качински и премиерът Матеуш Моравецки многократно заявиха, че не виждат причина за отлагане на изборите.

Полша бори коронавируса с 430 000 литра водка

Депутатите от "Право и справедливост" заявиха, че промяната в изборното законодателство ще помогне за безопасното произвеждане на изборите в условията на разпространение на коронавируса, съобщи Ройтерс.

Полските депутати за първи път гласуваха онлайн при одобряването на пакета от помощни мерки, които да защитят икономиката на Полша от негативното влияние на коронавируса. Пакетът е на стойност 200 милиарда злоти (49 милиарда долара).

Бившият премиер Доналд Туск, който сега е председател на Европейската народна партия, от своя страна заяви, че "само някой луд или престъпник" би искал хората да гласуват през май.

Въздушен коридор между Китай и Полша за доставка на медицински стоки

Според повечето наблюдатели полските консерватори смятат, че вот през май дава добри шансове на Дуда да спечели втори мандат, докато отлагане за есента може да ги намали.
В 38-милионната Полша има над 1400 потвърдени случая на заразяване с новия коронавирус и 16 починали.

Полша вече въведе серия от мерки в борбата срещу коронавируса, като затваряне на училища, забраняване на събирания на повече от двама души на открито и налагането на карантина, по силата на която хората имат право да напускат домовете си само по наложителни причини, припомня Ройтерс.
БТА