Поклонение пред тялото на покойния лидер Ким Чен-ир
Поклонение пред тялото на покойния лидер Ким Чен-ир / снимки: Reuters

Националната телевизия в Северна Корея излъчи кадри с открит ковчег, в който е положено тялото на държавния лидер Ким Чен-ир, починал на 17 декември, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано севернокорейското ръководство организира траурна церемония. Според агенция КЦТА, тя се е състояла в Пхенян в момент, когато "цялата страна дълбоко скърби след неочакваната вест за смъртта му". На церемонията са присъствали Ким Чен-ун - най-малкият син на Ким Чен-ир, заместник-председател на Централния военен комитет на Корейската трудова партия, и други високопоставени партийни, държавни и военни дейци от Северна Корея.

Ким Чен-ун, един от синовете на покойния севернокорейски лидер Ким Чен-ир, определен за негов наследник начело на държавата, се е поклонил заедно с други висши ръководители пред тленните останки на баща си, съобщиха севернокорейски медии, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Ковчегът е изложен в мемориалния комплекс Кумсусан, където се намира и мавзолеят на основателя на Корейската народнодемократична република Ким Ир-сен, починал през 1994 г.

В Северна Корея е обявен 11 дневен траур. Ким Чен-ир почина от инфаркт на 17 декември, но за смъртта му бе съобщено с двудневно закъснение.

Поклонение пред тялото на покойния лидер Ким Ченир
netinfo

Ким Чен-ир претърпял инфаркт през 2008 г. и бил лекуван тайно от френски неврохирург, потвърди лекарят, цитиран от Асошиейтед прес. Доктор Франсоа-Ксавие Ру разкри страховете на Ким за бъдещето, предизвикателството да се работи под постоянно наблюдение и опасенията на лекарите как да спасят върховния лидер.

Ру, който е шеф на неврохирургията в болницата Сен Ан в Париж, заяви, че е заминал по спешност в Северна Корея през август 2008 г., за да прегледа Ким, който бил зле и в безсъзнание в интензивното отделение в болница на Червения кръст в Пхенян, предава БТА. Двумесечното пътуване и медицински преглед предоставили на Ру безпрецедентен достъп за западен представител до севернокорейския режим.

Севернокорейски служители за първи път се свързали с Ру по телефона през 1993 г., след като Ким претърпял лека рана на главата при падане от кон, обясни лекарят. Преди три години Северна Корея отново потърсила Ру след като Ким получил инфаркта, който никога не бил признат официално от властите.

Поклонение пред тялото на покойния лидер Ким Ченир
netinfo

Покойният лидер на Северна Корея Ким Чен-ир създаде истински ад на земята за своя народ, заявиха западни неправителствени правозащитни организации, цитирани от Франс прес.

Сталинисткият режим на Ким Чен-ир е отговорен за милиони жертви, глад, трудови лагери и масови екзекуции, заяви Кен Рот, изпълнителен директор на Хюман Райтс Уоч. "Ким Чен-ир ще се запомни като брутален извършител на системни и масови репресии, оставил народа си да умира от глад", заяви Рот. "Любимият ръководител" оставя агонизираща икономика в страна с огромен недостиг на храни. За една трета от населението в страната в момента няма достатъчно храна, а стотици хиляди хора, смятани от държавата за опозиционери, са зад решетките.

Сам Зарифи, директор на Амнести Интернешънъл за Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви, че подготовката за предаването на властта на Ким Чен-ун, избрания за наследник син на Ким Чен-ир, е довела до чистки и вероятни екзекуции на стотици ръководни лица.

Според информация, събрана от Амнести Интернешънъл, Ким Чен-ун и неговите привърженици ще се опитат да консолидират своята власт, като засилят репресиите и премахнат всяка възможност за инакомислие.

От своя страна сенаторът републиканец Джон Маккейн, който беше кандидат на президентските избори в САЩ през 2008 г., заяви, че след смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир светът вече е по-добро място и изрази надежда той да се присъедини към компанията на такива личности като Хитлер, Сталин, Бин Ладен и Кадафи, предаде Асошиейтед прес.

Колегите на сенатор Маккейн, включително претендентът за кандидатурата на републиканците за президентските избори догодина Мит Ромни, споделиха мнението му, като казаха, че Ким Чен-ир няма да липсва никому след десетилетията на потисничество срещу собствения му народ и заплахите към света със севернокорейската ядрена програма.

Маккейн, който е бил изтезаван като военнопленник през Виетнамската война, каза, че може единствено да изрази задоволство, че "Любимият ръководител ще прави компания на Хитлер, Сталин, Бин Ладен и Кадафи в някое топло ъгълче в ада".

Поклонение пред тялото на покойния лидер Ким Ченир
netinfo

Южнокорейското правителство се отказа от спорен план за новогодишна украса край демилитаризираната зона до Северна Корея, предаде Франс прес. Министърът на националното обединение Ю У-ик каза, че Сеул се е отказал от намерението, защото украсата е неуместна докато Северна Корея е в траур за смъртта на Ким Чен-ир.

Севернокорейският режим се противопостави остро на плановете за коледна украса, които нарече "психологическа война". Сеул планираше да запали светлините на три стоманени кули във формата на елхи, издигнати край демилитаризираната зона.

В южнокорейската столица стотина консервативни активисти и ветерани от Корейската война организираха поход, за да отпразнуват смъртта на Ким Чен-ир, предаде Франс прес. "Радваме се за смъртта на диктатора. Тази новина трябва да зарадва всички, които са загрижени за правата на човека и демокрацията", заявиха участници в похода.

Южна Корея поднесе съболезнования на севернокорейския народ, който скърби за кончината на дългогодишния си управник Ким Чен-ир, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на националното обединение Ю У-ик каза, че Сеул няма да изпрати официална делегация в Пхенян за траурните церемонии, но отбеляза, че правителството ще позволи на семействата на бившия президент либерал Ким Те-чжун и бившия директор на "Хюндай" за Азия Чхон Мон-хун да посетят Северна Корея. Чхон има бизнес отношения със Северна Корея.

Въпросът дали Южна Корея да изкаже съболезнования на Северна Корея предизвика дебати в правителството и показа колко са трудни отношенията между двете страни, предаде ДПА. Възникнаха два лагера - единият твърдеше, че съболезнованията ще подобрят отношенията, а другият негодуваше заради потапянето на южнокорейския боен кораб и обстрелването на граничен остров от севернокорейските сили. Първият лагер изтъкна, че решението на Сеул да не поднесе съболезнования след смъртта през 1994 г. на бащата на Ким Чен-ир - Ки

Китайският президент Ху Цзинтао посети севернокорейското посолство в Пекин, за да изкаже съболезнованията си за смъртта на лидера на КНДР Ким Чен-ир, предаде агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс. Визитата на Ху бе предшествана от телеграма на ЦК на китайската компартия, в която се предлага подкрепа за Северна Корея и се изразява доверие към Ким Чен-ун, сина на покойния лидер, избран за негов наследник на поста.

Куба, друг съюзник на Северна Корея, постанови тридневен траур по повод смъртта на Ким Чен-ир, съобщи Асошиейтед прес.

В самата Северна Корея обстановката е спокойна 24 часа след обявяването на смъртта на лидера й. С началото на 11-дневния траур знамената бяха свалени наполовина, магазините бяха затворени и тълпи от опечалени, някои от които плачат на глас, полагат цветя на паметниците в столицата. За да изразят скръбта си, много жители на Пхенян и други градове посещават мемориалния хълм с 36-метровата статуя на Ким Ир-сен. По радиото и телевизията продължават да звучат военни маршове, траурна музика и патриотични песни, възвеличаващи "безсмъртните заслуги" на Ким Ир-сен и Ким Чен-ир. Вървят траурни репортажи от всички краища на страната.

Франс прес съобщава, че няколко часа след обявяването на смъртта на лидера някои части на севернокорейската армия, които са били на зимни военни учения, са се завърнали в казармите си. Наред с това във всички части на армията са въведени мерки за усилена безопасност.