/ ThinkStock/Getty Images
Охранителна камера засне показно убийство в Сърбия, което разтърси страната. 

Става въпрос за Любомир Макрович – Киче, един от лидерите на ултрас фракцията на Партизан – „Алкатраз“. На черно-бял клип, който изтече в общественото пространство, се вижда как Маркович стои на тротоара до автомобил, пред „балон“ за мини футбол с група млади мъже, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса. Мъж с качулка се приближава към него отзад. Като че ли Маркович забелязва пистолета на нападателя или го разпознава. След това той се втурва към другата страна на улицата през платното. Убиецът обаче тича зад него и произвежда няколко изстрела, а Маркович пада на земята. Нападателят се приближава и стреля по него последния, смъртоносен изстрел.

Мотивът за това убийство все още не е известен, но се спекулира, че става въпрос за контрол върху продажбата на наркотици в сръбската столица.
 

Сръбските медии припомнят, че Маркович е бил в затвора заради убийството на френския гражданин и привърженик на Тулуза Брис Татон. Заради това престъпление той е бил осъден на 30 години затвор, но присъдата му е била преразгледана и намалена на 13 години и 2 месеца и той излязъл от затвора през 2017 година.

Бил е част от старото поколение в ултрас групировката „Алкатраз“, начело на която тогава е бил и Милош Радисавлевич – Кими.

Криминологът Добривой Радованович обясни пред „Политика“, че клановете на „навиячите“ са много мощни, като зад тях стоят лица от клубовете, както и някои хора от върха на държавата. Фенските организации всъщност са нарко кланове, уточни криминологът.

Няма професия фенски лидер. Това е само временно занимание, което им отваря вратата за другата страна. Най-често те се занимават с наркотрафик. Това са хора, които се предават едни други и затова се стига до размирици и убийства“, посочи още Радованович.

По думите му най-големият проблем е, че тези т. нар. лидери на навиячите увличат голям брой млади хора и правят от тях дилъри на дрога. Добави, че всичко се прави зад паравана на т.нар. фенщина. По-късно тези млади хора страдат във войната между ултрас фракциите, които се борят за дяловете в пазара на дрога, както и за това кой ще разпределя наркотиците.
Агенция "Фокус"