Похвалиха ни за принос за сигурността на ЕВРО 2008
Похвалиха ни за принос за сигурността на ЕВРО 2008 / netinfo

Австрия предлага модела за полицейско сътрудничество в рамките на Залцбургския форум да бъде представен на ниво Европейски съюз като добра регионална практика. На лятната министерска среща на Залцбургския форум, която се провежда във Виена, Австрия сподели и опита си за обезпечаването на сигурността на завършилото преди месец европейското първенство по футбол, съобщи пресцентърът на МВР.

България е автор на идеята за обмен на данни за пътуващи футболни запалянковци и съвместни полицейски действия за забрана "проблемните" фенове да влизат на стадионите. По време на дискусията България и Румъния получиха висока оценка за недопускането на наплив от джебчии към Австрия в периода на Евро 2008. Два месеца български експерт от ГДБОП е работил във Федералната криминална служба по линия на трафика на хора от България към Австрия, както и в множество операции по случаи на футболно хулиганство по време на първенството.

Във Виена министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който участва в Залцбургския форум, е имал двустранни разговори с колегите си от Сърбия и Македония. Миков е изтъкнал пред сръбския министър Ивица Дачич колко важно е подписването на тристранния протокол за засилено сътрудничество в областта на тежката и организираната престъпност между Сърбия, България и Румъния. В трите държави вече са приключили националните процедури по утвърждаването на документа и той може да бъде подписан в най-скоро време. Министър Миков е предложил това да стане в България. Той е отправил към сръбския вътрешен министър Ивица Дачич и покана за официална визита в България през есента.

Михаил Миков е предал на Гордана Янкуловска - министър на вътрешните работи на Македония, проект за споразумение за създаване на контактен център между органите на граничната охрана, полицията, митниците и службите за административен контрол на чужденците. Предлагаме центърът да бъде разположен в Гюешево. Такива споразумения България вече има с Гърция. Функционира и контактно бюро с Румъния.