Звездата на Португалия и Реал Мадрид Кристиано Роналдо, който е смятан за най-високоплатеният футболист в света
Звездата на Португалия и Реал Мадрид Кристиано Роналдо, който е смятан за най-високоплатеният футболист в света / БГНЕС, архив
Звездата на футболния гранд и европейски клубен шампион Реал Мадрид Кристиано Роналдо бе обвинен от испанската прокуратура в незаконно и умишлено укриване на 14,7 милиона евро данъци от държавата в периода между 2011 и 2014 година.

В изявлението от прокуратурата се казва, че Роналдо е използвал "бизнес структура", създадена през 2010 година, за да прикрива приходите си рекламни договори. "Обвиняемият е използвал две компании, за да укрива приходи от данъчните власти, което е "доброволно" и "съзнателно" нарушение на фискалните задължения в Испания", се казва в обвинителния акт. Двете компании, използвани от Роналдо, са базирани в Британските Вирджински острови и Ирландия.
 
Кои са най-високоплатените знаменитости?

Футболната звезда е ощетил хазната с 1 393 906.83 евро през 2011 година, с 1 665 304.09 евро през 2012 година, 3 201 266.93 евро през 2013 година и 8 508 419.55 евро през 2014 година.

Обвинението е базирано на доклад, изготвен от националната данъчна служба на Испания.

Вижте топ 10 на футболистите с най-високи доходи
 

Звездата на Португалия и испанския клуб Реал Мадрид Кристиано Роналдо
БГНЕС, архив

Роналдо оглавява класацията на "Форбс" за най-високоплатените футболисти в света. Според данните на изданието годишният доход на португалския нападател се оценява на 93 млн. долара, от които 58 млн. долара идват от мадридския футболен клуб "Реал".

Осъдиха Меси и баща му на 21 месеца затвор

Вторият в класацията на "Форбс" - аржентинецът Лионел Меси, също имаше проблеми със властите в Испания. Звездата на Барселона бе осъден през май на 21 месеца лишаване от свобода заради данъчни измами, като това бе окончателната присъда на Върховния съд в Испания. Той обаче няма да лежи в затвора, тъй като първи присъди до 2 години стават условни.
 
Върховният съд на Испания потвърди присъдата на Меси
 

Зваздата на Аржентина и испанския гранд Барселона Лионел Меси
БГНЕС, архив

Петкратният носител на "Златната топка" е осъден и да плати глоба в размер на 2,1 милиона евро. Меси доброволно плати 5 милиона евро на държавата още през август 2013-та година, каквато бе и сумата, за която бе разследван.
БГНЕС, gong.bg