/ iStock
Европа е родното място на метрото – първата железница в света е открита през далечната 1863 година в Лондон. Тогава на 10 януари тръгва първият влак по подземната железница между „Падингтън“ и улица „Фарингдън“.

Почти два века (без малко) по-късно Европа се радва на изключително добре развита метро система. Пътуването в подземните железници може да бъде едно от най-вълнуващите приключения за всеки турист на Стария континент, още повече, че някои от станциите са истинско ретро бижу.

Сега ще ви разкажем за сложните метро системи, свързващи древни и модерни градове (например Рим или Прага), всяка със своите уникални характеристики. Тук ще намерите цялата информация, която ще ви е необходима за пътешествието ви - от карти до тарифи и разписания, как може да плащате в подземните железници на големите европейски градове и най-вече – как да не се загубите в тях.

От всички централни европейски столици, в Рим имат най-малкото метро, което е едва с три линии. Въпреки това с влакчетата може да достигнете до доста места из големия град, както и в някои околни предградия.

Много е важно преди да се отправите на пътешествие да проверите европейската карта на метрото, за да видите къде се намират станциите в града, който посещавате. Например системата на парижкото метро има забележителните 16 линии. Ако пътувате извън тези райони, тогава ще се наложи да ползвате и автобус, местен влак или регионални влакове.
 

metro
iStock


Във всички европейски столици билетите за метрото се продават на билетни машини в метростанциите. Там разбира се има будки за билети, но не ви съветваме да разчитате на тях – повечето работят с ограничено работно време само през светлата част на денонощието и почиват уикендите, както и на официалните празници. Отделно нямате никаква представа дали продаващият билети срещу вас ще говори английски или друг език, който владеете. 

Почти навсякъде има и безконтактни презареждаеми карти за пътуване. Може да ползвате вашата дебитна/кредитна карта или мобилния си телефон, за да си закупите метро пас.
 

metro
iStock


В Париж действа Navigo Easy pass, в Лондон Oyster Card, а в Испания имат T-Mobility. Може да натиснете на всеки от линковете, за да проверите колко ще ви струва пътуването в тези градове. 

В Рим пък може да си купите билет за 24, 48 или 72 часа, като те могат да се използват както в метрото, така и автобусите и трамваите.

В много от по-малките градове в Европа ще ви излезе по-изгодно да пътувате със сет от 10 билета, вместо да си купувате еднократно билетче. Най-добре преди да потеглите за дадена държава, предварително да се допитате до Google за цените на пътуванията с метрото и кои опции ще бъдат най-бюджетни за целите ви.

Как да намерим къде е метростанцията
 

metro
iStock

Започнете с помощта на Google Maps, за да видите локацията на метростанциите. Те се идентифицират с буквата „М“ и обикновено са в червено.

В Европа входът на станциите е ясно обозначен с надпис METRO.

Всяка метростанция има около входовете или вътре карта за по-лесно ориентиране. Преди да напуснете хотела или квартирата си, трябва да потърсите системата на метрото, да изтеглите локално приложение и по възможност да отпечатате копие на картата на метрото (просто в случай че телефонът ви се повреди или се изгуби).

Как става влизането през перилата
 

metro
iStock

Тази част е доста лесна. Ако имате карта за метрото, просто трябва да я сканирате и да преминете през вратите. Ако използвате хартиен билет, тогава го подавате в машината с лентата надолу. По-модерните системи ще разчетат баркода, а в по-старите станции е възможно системата да „засмуче и да изплюе“ билетчето. Задължително пазете билета до края на пътуването, защото ще трябва да го покажете при проверка на контрольорите.

Как да се ориентирате на кое метро да се качите

Това вероятно ще бъде едно от най-важните неща, които ще трябва да овладеете, за да се научите как да използвате метрото в големите европейски столици. Как да разберете на кое метро да се качите в целия този малък хаос?! Всяка линия на метрото има свой цвят и номер. Тук в помощ ще ви дойдат картите, които ще откриете на стените на метростанциите.

За да разберете в коя посока се движи влакът, трябва да погледнете къде свършва крайната му спирка. След като знаете крайната дестинация на тази линия, тогава ще знаете и кой знак да следвате, за да намерите правилното метро.
 

metro
iStock

Потенциални грешки в метрото, които да избягвате

Не е нужно да ги научите по трудния начин, нали?!

Какво например да направите, ако по невнимание или объркване си изпуснете спирката? В никакъв случай не оставайте в мотрисата до крайната спирка. Първо защото пътуването може да продължи твърде дълго, но също така имайте предвид, че в някои европейски столици ще трябва да слезете от мотрисата задължително на нейната последна спирка. И ще се наложи отново да се прекачвате...

Винаги проверявайте до колко часа работи метрото и по разписание в колко ще дойде последният влак. Това важи за официалните празници и дните през уикенда, когато много често има промяна в разписанията. Така де, не искате да плащате няколкостотин евро за такси, защото метрото вече не върви.

Ако не е жизненоважно за вас, най-добре да избягвате да се движите в големите столици с метро в час пик. Това може да се окаже не особено приятно преживяване в претъпканата мотриса с бързащи за работа парижани или лондончани.

В случай, че имате среща или гоните важно събитие, тогава си дайте 20-30 минути аванс и тръгнете по-рано. Особено, ако за пръв път ще ползвате подземната железница на този град – никога не се знае дали няма да имате проблеми с плащането на пътуването или пък дали няма да се загубите в дебрите на метрото, сменяйки линиите.
 
Bon voyage!

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня