Джеймс Левин
Джеймс Левин / БТА
Джеймс Левин, един от най-известните диригенти в света, работил като музикален директор на операта "Метрополитън" в Ню Йорк, почина на 77-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции.

Левин е работил с певци като Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Рене Флеминг, Ана Нетребко, Роберто Аланя. Блестящата му кариера обаче беше помрачена с обвинения в сексуални злоупотреби, заради които напусна поста си.

Джеймс Левин е починал на 9 март 2021 година в Палм спрингс, Калифорния от естествена смърт, каза лекарят му д-р Лен Хоровиц. Маестрото, който ще бъде запомнен и с разрошената коса, е уважаван от публиката, певците и музикантите в операта "Метрополитън" за това, че я извежда сред водещите в света.

Той е признат за най-изявения американски диригент от своето поколение и вероятно най-почитания след Ленард Бърнстийн. Дирижирал е повече от 2500 представления на 80 различни опери от дебюта си в "Метрополитън" през 1971 г. Дирижирал е също известни европейски и американски оркестри, по-специално Мюнхенската филхармония и Бостънския симфоничен оркестър. Джеймс Левин се отказва от диригентството през 2016 г. по здравословни причини, но през 2018 г. беше уволнен от малкото си ангажименти в Метрополитън, след като трима мъже се оплакаха, че ги е насилил като тийнейджъри в далечната 1968 г. Той заведе дело за клевета и постигна извънсъдбно споразумение с "Метрополитън", според което трябваше да получи 3,5 милиона долара.
БТА