След като пропълзява в килията си, Ли Йонг-джу получава заповед да седне с кръстосани крака и ръце на коленете. Не ѝ е позволено да се движи до 12 часа на ден. Леко помръдване или тих шепот към съкилийниците ѝ се наказва сурово. Достъпът ѝ до вода е ограничен, а за храна получава само няколко смлени царевични люспи.

"Чувствах се като животно, а не като човек", разказва тя пред Би Би Си.

Ли е прекарала часове в разпити за нещо, което много от нас приемат за даденост - да напусне страната си. През 2007 г. тя се опитва да избяга от Северна Корея, но е заловена в Китай и върната обратно. Прекарала е три месеца в центъра за задържане "Онсонг" в Северна Корея, близо до китайската граница, в очакване да бъде осъдена.

Предполага се, че затворът трябва да възпира хората да избягат от Северна Корея - явно това не е подействало нито на Йонг-джу, нито на съкилийниците ѝ. Повечето от тях са чакали да бъдат осъдени за опит да напуснат страната.

"Надзирателят ме караше да протегна ръце, след което ме биеше по ръцете с ключодържател, докато не ставаха подути и сини. Не исках да плача от гордост. Тези надзиратели смятат онези от нас, които се опитваха да напуснат Северна Корея, за предатели“, споделя затворничката. "Можеше да чуеш как бият и други. Аз бях в трета килия, но чувах побоищата от килия 10".
 
  • Система за натиск

Йонг-джу е една от над 200-те души, които са допринесли за подробното разследване на „Korea Future“ за нарушенията на международното право в системата на затворите в Северна Корея. Организацията с нестопанска цел е идентифицирала 597 извършители, свързани с 5181 нарушения на човешките права, извършени срещу 785 затворници в 148 наказателни заведения. Доказателствата са събрани и съхранени в база данни с надеждата, че един ден отговорните лица ще бъдат изправени пред съда.

Северна Корея винаги е отричала твърденията за нарушения на правата на човека. Би Би Си се опитала да се свърже с представител на Северна Корея, за да отговори на това разследване, но не е получила отговор.

Съдиректорът на "Korea Future" в Сеул Суйон Ю заяви пред Би Би Си, че затворническата система и насилието в нея се използват за "натиск върху населението от 25 милиона души".

Сексуалното насилие в Северна Корея – част от начина на живот

"Във всяко наше интервю ставаме свидетели как това се отразява на човешкия живот. Един от интервюираните се разплака, докато разказваше, че е станал свидетел на убийството на новородено бебе."
 
  • Множество твърдения за злоупотреби

Понастоящем Северна Корея е по-изолирана от света, отколкото някога е била. Страната се управлява от семейство Ким в продължение на три поколения, а от гражданите ѝ се изисква да показват пълна преданост към семейството и настоящия лидер Ким Чен Ун.

Пандемията от COVID-19 доведе до още по-строг контрол както в страната, така и на границата. Наложени са по-строги присъди затвор за тези, които се опитват да зърнат външния свят - включително за тези, които гледат чуждестранни филми.

Моделът на насилие в системата се повтаря в затвор след затвор. Съществуват множество обвинения в изнасилване и други форми на сексуално насилие.

Оцелелите също така разказват пред организацията, че са били принуждавани да правят аборти.

В един от случаите в центъра за задържане в провинция Северен Хамджон интервюираният е станал свидетел как негова съкилийничка е била принудена да направи аборт, докато е била бременна в осмия месец. Тя твърди, че бебето е оцеляло, но е било удавено в басейн с вода.
 
  • Една стъпка по-близо до правосъдието

В крайна сметка Йонг-джу е осъдена на три години и половина затвор."Притеснявах се дали ще бъда все още жива, докато излежа присъдата си", казва тя.

"Когато отидеш там, трябва да се откажеш от това да бъдеш човек, за да издържиш и да оцелееш", казва тя.

През 2007 г. друга затворничка си спомня, че побоищата в затворите на Държавна сигурност са били по-лоши.

"Бият те по бедрото с дървена пръчка. Влизаш вътре на крака, но пълзиш навън. Не можех да гледам как бият други хора, а ако си отвърнех главата, ме задължаваха да гледам. Убиват духа ти."

Сега тя изпитва удоволствие от всеки момент на щастие в новия си живот в Южна Корея.

Съдебното преследване по тези дела ще бъде трудно, но в това разследване участници са експерти от Международния наказателен съд. Преминалите през ада затворници се надяват то да ги доближи до справедливостта, за която копнеят.
БГНЕС