/ Guliver/Getty Images
Специалисти от пощите на Япония проведоха успешно по улиците на Токио първия етап от изпитанията на безпилотен автомобил от типа на тези, които в близко бъдеще ще започнат да разнасят колети и други пощенски пратки.
 
„Всичко мина гладко, без никакви произшествия“, съобщават от пресофиса на институцията. „В същото време при изпитанията, проведени на 12-16 март, възникнаха ситуации, чийто анализ ще помогне за модифициране на технологията за безпилотни доставки“.
 
Бил е използван специално оборудван микробус Toyota Estima, който самостоятелно преминал по маршрут с дължина два километра. Трасето, на което били проведени изпитанията, е достатъчно натоварено, доколкото връзва централната поща край главната гара на Токио и обикновен пощенски клон в квартала Гинза.
 
В безпилотната кола е имало шофьор, който можел при необходимост да поеме контрола. „Това е официално изискване при изпитанията на такива машини“, казват от пощите.
 
Ориентировъчно се предполага, че безпилотните пощальони ще започнат да функционират през 2020 г. Но срокът може зда се разтегне, ако се наложи преработка на законодателството, регламентиращо превози на товари от безпилотни коли.
 
При последните изпитания не е била транспортирана реална кореспонденция, а имитации на колети и пачки писма, които били натоварени на колата и вадени от машината все едно пратките са действителни. Това се е правело на ръка и планове за автоматизиране на този процес засега няма.
БГНЕС