Пирински откри в САЩ изложба за българските евреи
Пирински откри в САЩ изложба за българските евреи / Sofia Photo Agency

Председателят на Народното събрание Георги Пирински откри в Минеаполис, щата Минесота, изложба под надслов "100 години Независимост на България и 65 години от спасяването на българските евреи". Пирински представи пред присъстващите на събитието членове на Центъра за връзки на еврейската общност хронологията на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и мястото на този акт в националната и световна история.

От името на присъстващите, поздравителен адрес към председателя на българския парламент отправи бившият сенатор от Минесота, Руди Башуиц, който изрази благодарността и дълбоката признателност на еврейската общност в Минеаполис към българския народ за високохуманния акт, предотвратил депортирането на 48 000 евреи в нацистките лагери на смъртта.

На откриването на изложбата присъства и посланикът на България във Вашингтон, Елена Поптодорова. Георги Пирински е в Съединените американски щати за участие в Международния форум на лидерите, организиран от Демократическия институт, през дните на Конгреса на Демократическата партия, който ще се състои в Денвър, щата Колорадо, от 25 до 28 август.