Пхенян плаши да удря с ракети цели в САЩ
Пхенян плаши да удря с ракети цели в САЩ / снимка: Reuters, архив

Стратегическите ракетни войски на Северна Корея са поставени в бойна готовност за нанасяне на удари по цели в САЩ, американски военни бази в Тихия океан и срещу Южна Корея. Заповед с такова съдържание е издал лидерът Ким Чен Ун на среднощно заседание на висшия команден състав на севернокорейската армия.

Реакцията на Пхенян беше предизвикана от демонстрацията на сила от страна на САЩ с определения от Вашингтон като тренировъчен полет на два стратегически бомбардировача Б-2 до Южна Корея. Двата самолета участваха в съвместните военни маневри на американската и южнокорейската армия. В случай на каквато и да е „безразсъдна” провокация от страна на САЩ севернокорейсата армия трябва „да нанесе безмилостен удал срещу САЩ, военните бази в Тихия океан, включително Хавай и Гуам, както и тези в Южна Корея”, цитира КЦТА думите на Ким Чен Ун.

Според него полетът на двата стратегически бомбардировача Б-2 минава отвъд границите на демонстрацията на сила и е ултиматум, че САЩ на всяка цена искат да предизвикат ядрена война.

Вашингтон е използвал невидимите за противниковата противовъздушна отбрана Б-2 при инвазиите в Сърбия, Афганистан, Ирак и Либия, посочва БГНЕС.

Заканите на Пхенян са изключително в пропаганден план, доколкото Северна Корея няма ракети, способни да достигнат САЩ, Хавай или Гуам. Но Вашингтон използва възможността, за да подчертае – чрез министъра на отбраната Чък Хейгъл - че САЩ са готови да се справят с всяка възможна заплаха.