Партия на зелените няма да подкрепи плана за разполагането на радар
Партия на зелените няма да подкрепи плана за разполагането на радар / cнимка: БГНЕС

Чешката Партия на зелените, която влиза в състава на чешкия кабинет и има шест депутати в долната камара на чешкия парламент, предупреди, че може да не подкрепи плана за разполагане на американски радар в Чехия, предаде Ройтерс.

Партията обяви, че не са изпълнени трите й условия, за да подкрепи плана за разполагането на радара. Тя искаше НАТО да подкрепи американския план за разполагане на елементи от противоракетен щит в Източна Европа. От формацията настояваха планът да бъде подкрепен и от ЕС, а самият щит да бъде под натовско командване. Двете последни условия засега не са изпълнени.

На срещата на върха на НАТО в Букурещ организацията застана зад американския план за противоракетната система.

Пак на срещата на върха САЩ и Чехия обявиха, че са постигнали споразумение за разполагане на радарна станция на чешка територия. Очаква се споразумението да бъде подписано в Чехия в началото на май и да бъде гласувано в чешкия парламент. Ако Партията на зелените откаже да подкрепи плана, то споразумението рискува да не бъде прието от депутатите.

Трипартийната управляваща коалиция в Чехия, включваща освен ПЗ и партиите Гражданската демократическа партия и Християндемократичен съюз - Чехословашка народна партия, няма мнозинство в парламента и не може да разчита на подкрепата на опозицията относно плана за разполагането на радарната станция, припомня Ройтерс.