Парламентът на Украйна отхвърли указа за предсрочни избори
Парламентът на Украйна отхвърли указа за предсрочни избори / снимка: BGNES

Украинският парламент отхвърли компромисно предложение на президента Виктор Юшченко, което доведе до удължаване на конституционната криза в страната и предизвика още улични демонстрации на привърженици на двата лагера в столицата Киев, предаде ДПА.

От 261 присъстващи депутати в проруски настроения парламент 260 гласуваха да се отхвърли като незаконен публикувания указ на Юшченко, с който свиканите от него предсрочни избори за 17 май се отложиха за 24 юни.

Около 190 депутати, подкрепящи държавния глава, бойкотират парламента от 2 април, когато Юшченко го разпусна с указ. В разрез с този указ останалите депутати продължават да се събират и дори да приемат закони.

В центъра на Киев пред сградата на Конституционния съд, който разглежда президентския указа за разпускане на парламента, продължават протести на около десет хиляди демонстранти. Тълпата е разделена почти наравно на два лагера - за Янукович и за Юшченко.

Същевременно координаторът на парламентарното мнозинство и лидер на фракция в Партията на регионите Раиса Богатирьова обяви, че не е поставян въпросът за импийчмънт на президента Виктор Юшченко. По-рано един от лидерите на партията Тарас Черновил, обяви от трибуната на парламента, че "регионите" започнат процедура за импийчмънт на президента.