Папа Франциск
Папа Франциск / БТА
Папа Франциск призова на седмичната си обща аудиенция на площад "Свети Петър" за пореден път за мир чрез преговори и порица кървавите конфликти в Украйна и Газа, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че папата отново е съкратил публичната си поява заради здравословните си проблеми.

"Не бива никога да забравяме, че войната неизменно води до поражение, не може да продължаваме да живеем във война, трябва да положим всички усилия да посредничим, да преговаряме за край на войната, нека се молим за това", каза Светият отец в кратко свое изявление в края на аудиенцията, в което спомена "мъченическа" Украйна и израелско-палестинския конфликт.

Осемдесет и седем годишният Франциск, който има проблеми с придвижването и през последните седмици страда от настинки и пристъпи на бронхит, отново не прочете по-голямата част от подготвената за аудиенцията реч, отбелязва Ройтерс. Той предаде тази задача на свой помощник и каза на вярващите, че все още е принуден да ограничава публичното си говорене.

Папата не призовава Украйна да се предаде

По-рано този месец Франциск предизвика полемика, след като каза в интервю за швейцарската обществена телевизия, че Украйна трябва да "има куража да развее бяло знаме" и да започне преговори с Русия. Заместникът му кардинал Пиетро Паролин по-късно уточни, че първо Русия трябва да спре агресията си, припомня Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА