Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск пристигна в Букурещ за тридневна държавна, духовна и икуменическа визита в Румъния под мотото "Да вървим заедно!", предаде агенция Аджерпрес. Главата на Римокатолическата църква бе посрещнат на букурещкото международно летище "Хенри Коанда" от президента Клаус Йоханис и съпругата му Кармен Йоханис.

Папата ще използва папамобил, който е бил специално разработен за него на основата на модела на Дачия - Дъстър, информира в. "Адевърул".
Освен това румънското правителство промени Закона за движение по пътищата заради посещението на папа Франциск, съобщава още "Адевърул". По искане на Ватикана румънското правителство одобри изключение, което позволява автомобилите, предоставени от румънска страна за визитата, да имат един и същи регистрационен номер, който се използва от Ватикана, както и по време на посещения в чужбина. 
Визитата на папа Франциск ще продължи до 2 юни, като той последователно ще посети градовете Букурещ, Шулумеу Чук, Яш и Блаж, съобщи Аджерпрес. На 31 май главата на Римокатолическата църква ще бъде в Букурещ, в Шумулеу Чук и Яш ще бъде на 1 юни, а в Блаж - на 2 юни.

БГНЕС

Светият отец е посрещнат с официална церемония в президентския дворец "Котрочени". Той ще има разговори на четири очи с президента Йоханис, който отправи поканата за посещението още през 2017 г. След това папа Франциск ще има срещи с представители на властите, на гражданското общество и дипломатическия корпус.

БГНЕС

В Букурещ папата ще се срещне също с главата на Румънската православна църква патриарх Даниел и с членовете на Синода на Румънската православна църква. Тази среща ще бъде последвана от визита на папа Франциск в Националната катедрала. Програмата не предвижда обща литургична служба.

На 1 юни папата ще посети францискански манастир в град Шумулеу Чук, окръг Харгита, където се намира над 450-годишна статуя на Света Богородица, смятана за чудотворна, както и католическата катедрала "Света Дева Мария Кралица" в североизточния град Яш, известен с православните си църкви и манастири.

На 2 юни папата ще участва в церемония за обявяване за блажени на седем гръко-католически епископи-мъченици в централния град Блаж, седалище на католическия диоцез в Румъния, и ще се срещне с представители на ромската общност в града.
БТА