Вторият ден на папа Франциск в България
Вторият ден на папа Франциск в България / БГНЕС
 Папа Франциск въведе радикални промени в законодателството на Католическата църква, които вменяват отговорност на епископите за сексуални злоупотреби или тяхното прикриване, и правят задължително докладването на такива случаи, като позволяват на всеки при необходимост да се оплаче директно на Ватикана, предадоха Ройтерс и ДПА.

Папа Франциск извън протокола в България – видео, което докосна сърцата на хиляди хора

Ако свещеник, монах или монахиня "забележи или има основателни причини да смята, че е извършено сексуално престъпление, този човек е длъжен да докладва незабавно", обяви папа Франциск в новия папски документ.

 
БГНЕС


Това включва подаване на информация за всеки, който не е докладвал за сексуална злоупотреба или не е наказал виновниците.

 
БГНЕС


Престъпленията, установени при изповед, са изключени от новия закон.

Папският декрет, който обхваща злоупотреби както с деца, така и с възрастни, задължава също всяка католическа епархия в света да изгради проста и достъпна система за докладване и насърчава местните църкви да използват съдебно-медицински експерти при разследванията, посочва Ройтерс.

Нека мирът се разпространи по цялата земя, призова папа Франциск

Католическата църква от години е раздирана от твърдения за сексуални посегателства над деца по целия свят, а Ватикана вече неведнъж обещава да изкорени проблема, отбелязва ДПА.
 

Папа Франциск в България
БГНЕС

БТА