Папа Бенедикт XVI се присъедини към мъката на жителите на Абруцо
Папа Бенедикт XVI се присъедини към мъката на жителите на Абруцо / снимкa: БГНЕС

Папа Бенедикт XVI се присъедини към голямата мъка на останалите без дом след земетресението в Италия и призова за възраждане на опустошената от труса на 6 април област. Той направи това при посещение в селището Онна в област Абруцо, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

"Дойдох лично във вашата прекрасна и мъченическа земя, която преживява дни на голяма мъка и несигурност, за да изразя по най-пряк начин моята близост", заяви папата под дъжда в палатковия лагер в Онна. След опустошителното земетресение жертвите на градчето са 40 души от общо 300-те му жители. Той изслуша драматичните разкази на останалите без дом, стисна ръцете им и кръсти бебе при посещението си в област Л’Акуила.

 

"Бих искал да ви целуна всички с обич един по един. Цялата църква е с мен, близка до вашите страдания, споделя вашата болка от загубата на скъпи хора, иска да ви помогне да възстановите къщите, църквите, предприятията, които бяха разрушени или тежко пострадаха от земетресението", каза още главата на Римокатолическата църква. Той изрази своето възхищение пред смелостта, достойнството и вярата, с която населението посрещна това изпитание. "Във вас има сила на духа, която дава надежда", допълни папа Бенедикт XVI. Папата завърши речта си със специална молитва за мъртвите.