/ iStock/Getty Images
В Южна Европа е намаляла, а в Северна се е увеличила
Демографи от Европа и САЩ установиха, че пандемията значително е намалила раждаемостта европейските държави, особено в Южна Европа, съобщи ТАСС. Констатациите на учените са публикувани в списание "Протоколи на американската Национална академия на науките" (PNAS).

В Италия, Испания и Португалия раждаемостта е спаднала с до 9 процента.

"Проследихме как се е променила раждаемостта в редица развити държави, включително САЩ, и много европейски страни. Наблюденията ни показват, че раждаемостта е намаляла много повече от прогнозираните стойности в седем от тях, което е особено характерно за южната част на Европа", пишат изследователите.

Учените напоследък следят социалните и икономическите последици от пандемията. Американски лекари регистрираха рязко увеличение на употребата на алкохол и силни наркотици през първите вълни, а също така прогнозираха, че раждаемостта в САЩ би трябвало да спадне с около 16 процента в края на миналата година.

Група европейски и американски демографи, ръководена от Сет Сандърс, декан на катедрата по икономика на труда в Корнелския университет, се заинтересува как раждаемостта се е променила предишната година в 22 индустриално развити държави, повечето европейски, където са били около 37 процента от случаите на COVID-19 в света. България не е включена в изследването.

Освен Европа, изследването е обхванало САЩ, Сингапур, Япония, Южна Корея. Учените са анализирали статистически данни за колебанията в раждаемостта в тези страни през предишните десет години и са ги сравнили с промените през 2020 г.

Изчисления показват, че пандемията е намалила значително раждаемостта в 18 развити държави по света. Необичайно силно се е отразила върху демографската ситуация в седем страни едновременно, включително Сингапур и шест европейски.

Промени са засегнали няколко държави едновременно в Южна Европа. В Италия раждаемостта е спаднала с 9,1 процента, в Испания - с 8,4 процента, в Португалия - с 6,6 процента. По същия начин тя е намаляла в Унгария (8,5 процента). В Австрия и Белгия той спадът е с около 5,2-5,5 процента в сравнение с нивата преди пандемията.

Сандърс и колегите му установиха, че раждаемостта в страните от Северна Европа не е спаднала, а се увеличила през последната година и половина.

Според изследователите това може да се дължи на относително малкия мащаб на пандемията на територията на тези държави, както и на наличието на развита система за социална подкрепа на тяхна територия.
БТА