Ожесточени сблъсъци избухнаха между полицията и протестиращи във Франция.

Близо 500 000 души участваха в днешните протести в цялата страна срещу трудовата реформа, съобщиха синдикатите, цитирани от „Монд".

При сблъсъците са ранени най-малко 24 полицаи и са арестувани над 100 души. Според полицията в протестите са участвали над 170 000 души.

Най-масови и ожесточени бяха протестите и сблъсъците в Париж, Марсилия, Нант, Лион и Тулуза. Само в Марсилия са арестувани 57 души. В цялата страна бяха задържани 124 души, заявиха от вътрешното министерство.

Протестите във Франция срещу трудовата реформа не стихват

Силите за сигурност трябваше да използват сълзотворен газ срещу маскирани младежи, които хвърляха бутилки и павета срещу органите на реда.

При сблъсъците са ранени 24 полицаи, трима от които сериозно. Властите трябваше също да включат вертолети, за да овладеят положението.

Протестната вълна срещу плановете на правителството за либерализиране на трудовия пазар започнаха преди два месеца. Тя включваше както масови протестни акции, така и спиране на работата, най-вече в транспорта.

Властните обявиха, че целта на реформата е да се намали 10-процентната безработица, но синдикатите смятат, че тя застрашава правата на работещите и ще задълбочи несигурността на работните места за младите хора.

Източник: БГНЕС

Видео: Ruptly