Отвлякоха и убиха руска правозащитничка в Чечения
Отвлякоха и убиха руска правозащитничка в Чечения / снимка: cache.daylife.com

Сътрудничка в руска неправителствена правозащитна организация беше отвлечена тази сутрин в чеченската столица Грозни. По-късно  тялото й беше открито безжизнено в съседната република Ингушетия, съобщиха руските агенции. Вътрешното министерство на Ингушетия, съобщи, че тялото й било намерено в гора и че тя е била убита с огнестрелно оръжие.

Наталия Естемирова била вкарана насила в бял автомобил ВАЗ близо до дома си и успяла да извика, че я отвличат, се казва в комюнике на организацията. Инцидентът станал около 8.30 ч. местно време.

Естемирова е била една от най-известните сътрудници на организацията "Мемориал" в Северен Кавказ и напоследък е направила разкрития за незаконна екзекуция, което не се харесало на проруските власти в Грозни, заяви пред АФП Александър Черкасов от организацията.

Наталия Естемирова е родена в Саратовска област. Тя е завършила историческия факултет на университета в Грозни и до 1998 г. работи като учителка по история в чеченската столица. След това Естемирова започва да се изявява в сферата на правозащитната журналистика. През 2000 г. заминава за Ингушетия, където се присъединява към Правозащитния център "Мемориал". През 2004 г. е удостоена с наградата "Право на съществуване", учредена от шведския парламент. Три години по-късно в Лондон става първата носителка на наградата "Анна Политковская".

Естемирова водеше активна борба срещу фалшификацията на углавни дела. Тя беше член на комисията, която следеше условията на живот в затворите. Естемирова посещаваше следствени изолатори и разследваше отвличания.

Председателят на парламента на Ингушетия Махмуд Шакалов заяви, че целта на убийството на Естемирова е била да се сложи край на работата й, да се дестабилизира регионът и да се вбие клин между два братски народа - ингушите и чеченците. "Естемирова беше известна в региона като сърцат и смел човек, който защитава правата на обикновените граждани и им помага", каза Шакалов.

От близо половин година напрежението в Ингушетия системно нараства, като анализатори предупреждават, че републиката в състава на Руската федерация може да се превърне във „втора Чечня". Сепаратистките групи се активизираха значително след като Абхазия и Южна Осетия обявиха независимост, а Русия призна акта. Освен атентати срещу висши полицаи, беше организирано и покушение срещу, президента. На това обаче официалните власти, ръководени от Москва, отговориха с военни операции.