Отвлечен саудитски танкер се насочва към бреговете на Сомалия
Отвлечен саудитски танкер се насочва към бреговете на Сомалия / снимкa: БГНЕС
Саудитският петролен танкер, отвлечен от пирати с товар, струващ 100 милиона долара, е достигнал бреговете на Северна Сомалия, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на представител на регионална моряшка асоциация.

Според координатора на Асоциацията на моряците от Източна Африка Андрю Муагура танкерът е бил видян близо до пристанището Ейл, често използвано от сомалийски пирати. Още вчера се появи информация, че похитителите изглежда се насочват натам.

Отвличането на танкера "Сириус стар" е най-дръзкият и сериозен удар на сомалийските пирати. Той бе нанесен въпреки патрулиращите в района кораби на различни държави, които бяха пратени там, за да гарантират безопасността на морския път през Аденския залив.

Според местни източници за вземането на танкера на абордаж е бил използван отвлечен нигерийски влекач и вероятно моторници. Пиратите са действали с въжета с куки и със стълби. Възможно е да са им помагали нигерийци и йеменци, имайки предвид размаха на акцията и мястото, където е превзет корабът - сравнително далеч от Сомалия, на около 450 морски мили югоизточно от кенийското пристанище Момбаса.