Отменят екскурзии заради повишена активност на вулкани в Италия
Отменят екскурзии заради повишена активност на вулкани в Италия / снимка: БГНЕС, архив

Екскурзиите към вулкана Стромболи на Еолийските острови в Сицилия са прекратени от няколко дни след появата на нова лава, докато Етна също има силна еруптивна активност това лято, съобщават местните власти.

Нов кратер се отворил преди два дни във високата част на Стромболи, на около 650 м надморска височина, докато височината на вулкана е 750 метра. Това принуди общината да прекрати изкачването на туристи, които ежедневно посещават вулкана с екскурзоводи.

В резултат на това стотици туристи се прехвърлиха на фериботите, които пътуват между село Стромболи и Джиностра на другия бряг на острова и на многобройните малки лодки, предлагащи разходки в морето.

Тъй като новият приток на лава, който пада в морето по една от страните на вулкана на място, наречено „Пътя на огъня”, се вижда дори от корабите, по съображения за сигурност е забранено приближаването на по-малко от 300 м, информира БГНЕС.

Но гледката на влизането на лава във водата, при което се получават парни емисии, може да се окаже кратка. Според кмета на Липари Марко Джорджиани „притокът на лава явно намалява” от събота. От другата страна на Сицилия вулканът Етна близо до Катаня също има интензивна дейност от 25 юли след отварянето на цепнатина върху конуса на североизточния кратер.

Вчера стълб пепел достигна височина от 4000 м над морското равнище, без да предизвика проблеми в околностите, съобщи Геофизичнияj институт в Катаня. Работата на най-близкото летище в сицилианската метрополия, което властите трябва често да затварят, докато се разсее димът, не е прекъсвана.