/ БТА
Телата на най-малко шестдесет и петима мигранти са били открити в масов гроб в западната част на Либия, съобщи днес в социалната платформа "Екс" Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от Ройтерс.

Изявлението ѝ гласи, че обстоятелствата около смъртта на мигрантите, както и тяхната националност, не е известна, "но се предполага, че те са намерили смъртта си по време на прехвърлянето им през пустинята" Сахара.

Ройтерс отбелязва, че Либия се е превърнала в контрабанден канал за хора, които бягат към Европа от военните конфликти и бедността след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г.

В публикация от сряда в социалната мрежа "Фейсбук", чиято достоверност Ройтерс не може да потвърди, Отделът за криминални разследвания (ОКР) към министерството на вътрешните работи в Триполи е разпространил кадри от дрон на пустинна територия, на които се виждат бели маркировки и жълти ленти, ограждащи останки от тела, до които има табелки с номера (като от сцена на местопрестъпление).

Според ОКР телата са били открити в долината Джахрия в района на град Аш Шуайриф, в Западна Либия, на 421 километра южно от столицата Триполи. Отделът каза още, че след като криминолозите са взели ДНК проби от телата, те са били погребани в гробищен парк по указания на главния прокурор на апелативната прокуратура в град Гарян.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Иво Тасев/БТА