Откриха български боеприпаси в Алепо
Откриха български боеприпаси в Алепо / БГНЕС, архив
Откриха български боеприпаси в Алепо
91886
Откриха български боеприпаси в Алепо
  • Откриха български боеприпаси в Алепо

Огромно количество българско, американско и немско оръжие бе открито, складирано от бунтовниците в Алепо. Руски военни разминираха почти хиляда хектара в източната част града. Само за изминалия ден те са обезвредили взривни устройства в четири училища, девет джамии и една детска градина. Сапьорите са се натъкнали  на цели арсенали с оръжие - минометни снаряди, ръчни гранати,  гранатомети, боеприпаси за гаубици, леко стрелково оръжие, предава руското издание Вести.

Това е районът, напуснат последно от бунтовниците. На всяка крачка обаче има следи от тях. От т.нар. "Свободна сирийска армия" или както на запад я наричат умерена опозиция, разказва в репортажа  си от Алепо журналистът Станислав Радикульцев. По улиците са издигнати барикади, а в предната чат на джамия в жилищен квартал са поставени самоделни миномети, като за свое прикритие бунтовниците са използвали мирните граждани на Алепо.

Турция и Русия: Войната в Сирия да бъде прекратена на 29 декември

Нару Харматли разказва как са превърнали дома и в свой щаб. "Те живееха в моята квартира. Там е складирано оръжие. Много се страхувам, защото целият дом е миниран", споделя той.

В стаите сапьорите намерили 122 милиметрови минохвъргачки,няколко ракетни установки, ръчни гранати, гранатомети, снаряди за гаубици, стрелково оръжие. Арсенал, достатъчен за цял батальон.

В друг квартал сапьорите също откриват арсенал от оръжия - боеприпаси за едрокалибрено стрелково оръжие и реактивни снаряди за установки "Град". Сред намереното оръжие има и българско, съобщава командирът на отряда към  руския военен противоминен център Иван Громов.

"Снарядите са немски, американски, както и произведени в България. Наистина са огромно количество", разкрива той.

До една от джамиите 52-годишният Фади Мааля, местен жител, намерил пикап с тежка картечница, минохвъргачки и противотанкови снаряди, както и ръчни гранати. На кутиите на боеприпасите пише, че са произведени в САЩ.

Прокуратурата започва проверка заради българското оръжие в Алепо

В хода на хуманитарната операция по извеждането на бунтовниците от източен Алепо, уменерата опозиция е минирала улици, жилищни входове, автомобили и мотоциклети, даже детски играчки. С една дума навсякъде, където времето и боеприпасите са им позволили. Открити са седем огромни и десет малки склада с оръжие.

Войник от сирийската армия показва открито оръжие с думите: "Намерихме всичкото това оръжие в тази сграда. Преди това е бил Родилен дом. Както виждате това е тяхна практика. Те използват такива обекти за складове и свои щабове".

Във въпросните складове освен оръжието, са открити и десетки чували с ориз, нахут, леща, кутии зехтин, брашно. Всички турско и западно производство. Стотици пакети с храна - запасите на бунтовниците.