/ БГНЕС
Открадната от индийски музей преди 57 години бронзова статуя на Буда от XII в. беше открита в Лондон и ще бъде върната в азиатската страна, съобщиха от британската полиция.

Статуята със сребърни инкрустации е била открадната от Музея на археологическите проучвания на Индия в Наланда в източната част на страната през 1961 г.
 

През март т.г. статуята бе забелязана на търговско изложение във Великобритания, което доведе до разследване от звеното за изкуство и антиквариат на британската полиция. На собственика и търговеца, опитали да продаде експоната, не са повдигнати никакви обвинения, тъй като двамата се съгласили статуята да бъде върната в Индия.

Днес статуята беше предадена на индийската Върховна комисия в Лондон на официална церемония. "Това подчертава как правоприлагането и лондонският пазар на изкуство работят ръка за ръка, за да доставим на света положителна културна дипломация", заяви министърът на изкуствата Майкъл Елис в изявление по случая.
 

"Особено внимание трябва да се обърне на бдителните информатори, които ни съобщиха, че липсващата статуя е била намерена след толкова много години", допълни детектив Софи Хейс от полицията.
БТА