/ iStock/Getty Images
Отбелязваме Световния ден на книгата. През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април.

Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата.

iStock/Getty Images

Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес се отбелязва и кончината на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

В рамките на Световния ден на книгата напоследък все по-често се засягат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план се открояват и няколко символични „битки” - електронната книга срещу класическия хартиен носител, свободното споделяне на информация и защитата на авторското право, отдаване почита към преводачите и другите специалисти, които оформят крайния продукт, и анонимността на социалните мрежи и интернет.

iStock/Getty Images

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата.
БГНЕС