Осъдиха британски преводач, шпионирал в полза на Иран
Осъдиха британски преводач, шпионирал в полза на Иран / netinfo

Ефрейтор от британската армия, работил като официален преводач на най-високопоставените британски офицери в Афганистан беше осъден на 10 години затвор по обвинение, че е шпионирал в полза на Иран, съобщи АФП.

Даниъл Джеймс, роден в Иран, страстен танцьор на салса и фантазьор, който обичаше да го наричат "Генерал Джеймс", беше заловен докато предаваше информация на ирански служител чрез кодирани мейли.

По време на процеса Даниъл Джеймс каза, че британската армия му отказвала повишение заради расизъм и завист. 45-годишният Джеймс работеше за генерал Дейвид Ричардсън , който ще поеме поста главнокомандващ на британската армия през август, но до преди време оглавяваше водените от НАТО международни сили в Афганистан – ИСАФ.

Произнасяйки присъдата съдията Родерик Ейвънс каза, че бившият преводач е бил "лесна мишена" за иранците заради неговия произход, разочарованието му от британската армия и "нарцистичната" му личност. По време на процеса стана ясно, че Джеймс е имал дългове от 25 000 паунда.