Освободиха майката на убиеца от Тулуза, братът прехвърлиха в Париж
Освободиха майката на убиеца от Тулуза, братът прехвърлиха в Париж / снимки: Reuters

Отменена е мярката задържане под стража по отношение на майката на терориста от Тулуза Мохамед Мера, предаде АФП, позовавайки се на полицейски източник. За другите двама задържани - по-големия брат Абделкадер Мера и неговата спътница - мярката остава в сила за 96 часа, които изтичат в неделя. Двамата са прехвърлени в сградата на антитерористичната поддирекция край Париж.

По време на разпит в Тулуза 29-годишният Абделкадер, за когото се знае, че е по-религиозен и по-ангажиран по отношение на салафизма (интегристка интерпретация на исляма) от брат си, е заявил, че е присъствал на кражбата на скутера, използван от убиеца, за да застреля тримата военнослужещи в Монтобан и трите деца и учителя от еврейското училище в Тулуза в периода 11-19 март. Той посочил, че се гордее с действията на Мохамед. Скутерът от 500 куб. см, марка „Ямаха”, бе отмъкнат на 6 март в района на Тулуза или пет дни преди първото убийство, посочва БГНЕС.

По време на убийствата Мохамед Мера, самопровъзгласил за муджахидин в служба на Ал Кайда, е бил сам. Следователите обаче се питат кой го е подпомагал материално, след като е живял над скромните си официални финансови ресурси. Особено важно е да установят дали някаква структура, дори и ембрионална, или мрежа стои зад двамата братя, отбелязва АФП.

Освободиха майката на убиеца от Тулуза братът прехвърлиха в Париж
netinfo

Чичото по майчина линия на стрелеца от Тулуза Мохамед Мера заявява в интервю за френския седмичник „Поан”, че племенникът му винаги е бил нестабилен, но че никога не би помислил, че той е серийният убиец. „Той опетни името на цялата ни фамилия. Религията няма нищо общо с това, той се е самонавил”, заявява мъжът. Чичото споделя още, че бил в много лоши отношения с него и по-големия му брат Абделгами. „Веднъж даже се бихме, а Абделгами ми открадна колата! Сега мисля за сестра си. Съжалявам я от все сърце и правя всичко, за да й помогна. Мисля и за семействата на жертвите. Не мога да се успокоя след случилото се”, споделя той.

Междувременно френският президент Никола Саркози обсъди въпроси на сигурността, след като действията на полицията в разследването на убийствата в Югозападна Франция бяха приети на нож. На съвещанието са присъствали министър-председателят Франсоа Фийон, министрите на вътрешните работи Клод Геан и на правосъдието Мишел Мерсие, както и директорите на националната полиция, вътрешното и външното разузнаване.

Освободиха майката на убиеца от Тулуза братът прехвърлиха в Париж
netinfo


Профилът на убиеца Мохамед Мера - многократен рецидивист, страдащ от психически смущения, пребивавал в Афганистан и проповядвал ислямистки схващания - предизвика бурни спорове заради възможни пропуски в наблюдението му. Тактическият избор на елитната полиция за залавянето му също е подложен на остра критика.

23-годишният младеж бе застрелян в четвъртък след продължила 32 часа обсада около апартамента му в Тулуза. След смъртта Мера - отговорен за седем убийства (на трима военнослужещи и три деца и един учител от еврейското училище в Тулуза) - президентът Никола Саркози се обяви за ожесточаване на наказателния арсенал в борбата срещу тероризма, като уточни, че ще поиска да се въведат присъди затвор за лицата, възхваляващи тероризма.

Френското правителство заяви, че критиките към полицията за неуспеха й да залови жив убиеца от Тулуза са несправедливи и политически мотивирани, предаде ДПА. Министърът на вътрешните работи Клод Геан, ръководил операцията, при която бе застрелян Мохамед Мера, казва в публикувано интервю за в. „Монд”, че критиките явно са мотивирани от „политически съображения” и са „неуместни”, отбеляза БТА.

Командирът на полицейския екип, извършил операцията в Тулуза, каза пред „Фигаро”, че в преговорите си с полицията екстремистът обявил, че иска  „да се възсъедини с Аллаха и неговите 72 девственици” и че „няма друго решение за край” освен да бъде убит.

При операцията в четвъртък 23-годишният френски гражданин от алжирски произход Мохамед Мера бе застрелян в главата. На 11 март той уби трима войници в района на Тулуза и се укри. На 19 март той застреля три еврейски деца и един равин в същия град, след което полицията го откри и обкръжи.