През 2015 г. Сесил стана жертва на трофейния ловец от САЩ Уолтър Палмър
През 2015 г. Сесил стана жертва на трофейния ловец от САЩ Уолтър Палмър / Guliver/Getty Images
Две години след като лъвът Сесил стана жертва на ловец - акт, предизвикал гневен международен отклик, същата съдба сполетя и неговия син Ксанда.

Убиецът на Сесил не знаел, че убива специален лъв

Убийството му стана повод отново да се надигне недоволство срещу трофейния лов на животински вид, чиито представители съществено са намалели в естествена среда, съобщиха световните информационни агенции.
От организацията World Heritage Species, промотираща защитата на африканските лъвове, съобщават, че 6-годишният Ксанда е бил убит на или около 7 юли извън националния парк Хванге в Зимбабве, недалече от мястото, където загина баща му Сесил.

Убийството на Сесил е само един от многото проблеми за лъвовете

Ксанда, подобно на Сесил, е бил наблюдаван чрез нашийник с GPS от изследователски екип от Оксфордския университет.

Синът на Сесил е убит от неназован клиент на организатора на сафари Ричард Кук. Кук също е потвърдил гибелта на Ксанда. "Ловът беше законен и нашийникът беше върнат. Това е всичко, което мога да кажа на този етап", е заявил той.
През 2015 г. Сесил стана жертва на трофейния ловец от САЩ Уолтър Палмър. Тогава се говореше, че Палмър, по професия зъболекар, е платил 50 000 долара за организирането на лова.

След като убийството на Сесил предизвика гневен международен отклик, Уолтър Палмър временно преустанови практиката си и се "покри". Зимбабве не повдигна обвинение срещу него, тъй като се установи, че ловът е бил законен.
Убийството на Ксанда даде повод защитниците на африканските лъвове отново да разкритикуват остро трофейния лов, както и да припомнят, че броят на царствените животни застрашително намалява в резултат и на други човешки дейности като завземането на хабитата им и лишаването им от плячка чрез отстрелване на животни за храна.
БТА