Убийството на Сесил е само един от многото проблеми за лъвовете
Убийството на Сесил е само един от многото проблеми за лъвовете / Guliver/Getty Images

Кръгът на живота за Царя на джунглата се затваря. Когато зъболекарят от Минесота, САЩ, Уолтър Палмър, отстреля прочутия лъв Сесил, интернет изригна с гняв. Учените обаче знаят, че царствените животни са в голяма беда от години, предаде Асошиейтед прес.

От 1980 г. популацията на Африканските лъвове е намаляла с над 50 процента. Свиването й е още по-отчетливо в Източна Африка, където преди големите хищни котки са били най-изобилни. Учените са свидетели как практикуването на трофеен лов, както в случая на Палмър, промотирано като начин за набиране на средства за опазване на популациите от диви животни, не оправдава целта си. Специалистите наблюдават още как се свива хабитатът на лъвовете и колко много екземпляри стават жертва на местни жители заради конфликт с добитъка и земеделието.

В сблъсъка между човека и лъва, Царят на джунглата обикновено е губещият. "Трябва да сме разтревожени. Цифрите "говорят" ясно - броят на лъвовете намалява драматично", казва изследователят Ханс Бауер от Оксфордския университет, който работи в Етиопия.

Експертите отчитат, че през 1980 г. Африканските лъвове са били около 75 000. Сега те са между 20 000 и 32 000. Миналата година американската Служба за рибата и дивата природа предложи Африканските лъвове да бъдат включени в списъка като "вероятно застрашени". В Червения списък на Международния съюз за опазване на природата те фигурират като "уязвими" - една степен преди категоризирането им като "застрашени".

Броят на лъвовете е намалял с 59 процента в Източна Африка и с 66 процента в Западна Африка в периода между 1993 и 2014 г. Според биолога Стюарт Пим от университета "Дюк" в западните части на континента лъвовете са "на ръба на изчезване".

Само в Южна Африка броят на лъвовете "леко" се увеличава, благодарение на усилията за опазването им. Именно тук е застрелян лъвът Сесил.

"Причината Сесил да се превърне в икона е, че той живееше в национален парк, следователно под защита. Ако ловците могат да подмамят извън защитената му обител и да убият дори прочуто животно като Сесил - легенда в Зимбабве, известно с величествената си черна грива, това не вещае нищо добро за останалите лъвове", споделя Пим.

Ето защо, въпреки че не е основната причина за намаляването на лъвовете, ловът разделя природозащитната общност повече от всеки друг фактор, обяснява биологът.

"Ловът в Африка е сложен въпрос. В Кения той е забранен, докато в Танзания се предназначава повече земя за ловна територия, отколкото за екологични паркове ", казва Пим.

Преди десетилетие водещият изследовател на лъвове Крейг Пакър и екипът му предлагат следната идея - да се позволи ограничен трофеен лов, който няма да накърни съществено намаляващата популация на лъвовете. Ако се отстрелват само отделни, възрастни, разпознаваеми по цвета на муцуната, необвързани екземпляри, практиката има смисъл. Специалистите дори публикуват ръководство за идентифициране на подобни екземпляри, предназначено за ловците на трофеи.

"Заради това ме "изритаха" от Танзания. В Африка ловът е бизнес. Много циничен и корумпиран", казва Крейг Пакър.

Ханс Бауер заема по-нюансирана позиция спрямо трофейния лов. Проучвания показват, че ловците плащат до 50 000 долара на правителства и водачи, като част от парите се използват за опазване на околната среда, докато останалите подпомагат икономиката. На теория, по думите на Бауер, "има много хабитати в Африка, където лъвовете съществуват заради трофейния лов. Практиката отстранява индивидуални екземпляри, но запазва хабитата".

Експертът обаче допълва, че този подход често се прилага неправилно, както в случая със Сесил, когато лъвовете се подмамват извън хабитата. Този тип погрешно прилагане се случва много по-често, отколкото отразяват новините. Ханс Бауер и колегата му от Оксфордския университет Клаудио Силеро смятат, че колкото и да е лош трофейният лов, отнемащ живота на между 600 до над 1000 екземпляра годишно, загубата на хабитати и конфликтът с местните жители заради добитък и земеделие, са по-сериозни проблеми за Царете на джунглата.

Източник: БТА