Оспорвана битка между Обама и Маккейн
Оспорвана битка между Обама и Маккейн / снимка: БГНЕС
Републиканският кандидат за Белия дом Джон Маккейн спечели президентските избори в щата Западна Вирджиния, който изпраща петима членове в избирателната колегия, предаде Франс прес, като цитира прогнозни резултати на американски телевизии.

В този щат президентът Джордж Буш спечели 56 на сто от гласовете на изборите през 2004 г., съобщават телевизиите Фокс и Си Би Ес.

Джон Маккейн победи съперника си Барак Обама в изборите за президент и в щата Кентъки с 52 процента срещу 49, предаде Ройтерс.

Джон Маккейн засега има общо 13 гласа в 538-членната избирателната колегия.

Любопитен факт е, че избирателите в Кентъки винаги са подкрепяли печелившия кандидат на президентски избори от 40 години, посочва Ройтерс.

Барак Обама печели във Върмонт, предаде Асошиейтед прес. Прогнозни резултати, базирани на екзит пол проучвания, сочат победа за кандидат-президента на Демократическата партия в щата Пенсилвания с преднина от 15 процента, предаде електронното издание “Дръдж Рипорт”.

Обама печели изборите в щата Илинойс, от който е сенатор, предаде Ройтерс, цитирайки прогнозни резултати на Си Ен Ен.

Щатът Илинойс изпраща 21 членове в избирателната колегия.

Изравнени резултати на двамата кандидати сочат първоначалните данни от гласуването за президент в щата Индиана. Си Ен Ен дава минимална преднина за демократа Обама с 51% срещу 49 % за републиканеца Маккейн.

Индиана осигурява 11 електорални гласа, а Кентъки - 8.

Барак Обама получава около две трети от гласовете на избирателите в малкия американски щат Ню Хемпшир, сочат данните от първите обработени данни от вота в щата, съобщава “Ню Йорк Таймс”. Чернокожият кандидат-президент от демократическата партия е събрал 66,7% от гласовете в щата, опонентът му Джон Маккейн е получил подкрепата на 33,7% от гласоподавателите в щата. Засега е обработена минимална част от бюлетините.

За момента данните за Флорида и Охайо са прекалено изравнени, за да бъде посочен победител.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да има мнозинство от най-малко 270 гласа в колегията.

Небивало висока бе активността на избирателите в американските щати, които могат да се окажат решаващи за резултата от президентските избори - Флорида, Охайо, Мисури и Вирджиния, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

В тези щати двамата кандидати за Белия дом - сенаторът демократ Барак Обама и сенаторът републиканец Джон Маккейн са с изравнени позиции.

Небивал наплив на гласоподаватели имаше и в щата Мисури, който от 1904 г. досега на всички избори, със само едно изключение, е гласувал за победителя в президентските избори. В щата Охайо се очертава активност от 80 процента, добавя АФП.

Мнозинството от американците определят икономиката като най-важен проблем на президентските избори тази година, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на данни от национално екзит-пол проучване на нагласите на избирателите. Войната в Ирак е на второ място с 10%. Заплахата от тероризма и състоянието на здравеопазването са поставени на първо място от по 9% от анкетираните.