Още двама души починаха от опасния коронавирус
Още двама души починаха от опасния коронавирус / снимка: Reuters

Още двама души починаха в Саудитска Арабия от новия щам на вируса, подобен на този, който причини тежкия остър респираторен синдром /ТОРС/, предаде Ройтерс, позовавайки на саудитското министерство на здравеопазването. Петнайсет случая на зараза с новия щам са потвърдени. Девет от тези пациенти са починали в Саудитска Арабия.

Световната здравна организация обяви, че има вероятност новият коронавирус, който е отнел живота на общо 18 души в Близкия изток и Европа, да може да се предава от човек на човек, но при близък контакт, предаде Ройтерс, като се позова на помощник директора на СЗО Кеиджи Фукуда.

Сходният на новия щам на коронавируса щам на ТОРС през 2003 година се появи за първи път в Азия, после се разпространи по света и отне живота на 775 души, припомня Ройтерс. Втори случай на зараза с новия коронавирус, за който съобщи Франция, потвърждава предупреждението на СЗО, че щамът може да се предава от човек на човек, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази нощ френското министерство на здравеопазването потвърди, че мъж, който е споделял една и съща болнична стая от 27 до 29 април с болен от новия щам пациент в болницата във Валансиен, също се е заразил. Този втори пациент е в тежко състояние и има нужда от кислород заради дихателни проблеми. Той се намира в инфекциозното отделение на университетската болница в Лил. Говорител на болницата подчерта обаче, че новият коронавирус за щастие е по-малко заразен от ТОРС.

За година са били заразени 34 души по света, докато само за няколко месеца ТОРС беше заразил 8000 души. Първият заразен от коронавируса пациент във Франция е на 65 години, намира се реанимация също в университетската клиника в Лил и е в тежко състояние. Той се е заразил с щама по време на пътуване в Дубай и на 23 април е постъпил за лечение в болницата във Валансиен, но лекарите смятали, че става дума за хронично заболяване, тъй като пациентът имал и стомашно-чревни проблеми.
Новината, че този пациент е заразил друг французин, потвърждава и констатацията на британски лекари. Във Великобритания беше установен случай на британец, заразен с новия щам на коорнавируса, наречен nCoV, по време на престой в Пакистан. При завръщането си във Великобритания той е заразил двама души измежду 103-мата, с които е бил в близък контакт, припомня Франс прес. Засега двете основни огнища на заразата в света са Саудитска Арабия и Йордания.