Oрганизират кръгла маса за бесарабските българи
Oрганизират кръгла маса за бесарабските българи / netinfo

Държавната агенция за българите в чужбина и Софийският университет "Св. Климент Охридски" организират днес кръгла маса на тема "Българите в Бесарабия - актуални проблеми на идентичността", съобщиха на БТА организаторите.

Форумът е посветен на Деня на бесарабските българи, който се отбелязва на 29 октомври. Кръглата маса ще се състои в зала 1 на висшето училище и в нея ще участват учени от България, Украйна и Молдова.

От 16.00 часа днес в Националния музей "Земята и хората" ще има творческа среща с Димитър Боримечков - главен редактор на вестник "Български глас", който се издава в Тараклия. Ще бъде представена и фотоизложбата на Боримечков "Българският дух в

Тараклия". Организаторите на проявите припомнят, че на 29 октомври 1838 г. в Болград, сега в границите на Украйна, се освещава църквата "Св. Преображение Господне". Храмът е построен с труда и средствата на български преселници и е един от най-големите за онова време в православната християнска общност.

През 1938 г. в България тържествено се отбелязва 100-годишнината от построяването на този храм. Тогава инициативен комитет предлага 29 октомври да бъде обявен за Ден на бесарабските българи. Честванията се възобновяват след 1989 г., припомнят организаторите.