Опозиционният лидер изпреварва Могабе в битката за президент на Зимбабве?
Опозиционният лидер изпреварва Могабе в битката за президент на Зимбабве? / снимка: БГНЕС

Лидерът на опозиционното Движение за демократична промяна на Зимбабве и кандидат за президент на страната Морган Цвингирай печели 60 процента от гласовете на избирателите срещу 30 на сто за досегашния президент Роберт Мугабе, като са преброени половината от гласовете, сочат неофициални данни на опозицията, предаде Ройтерс. Бившият финансов министър и също претендент за президентския пост – Симба Макони, печели 10 на сто от далите своя глас, според неофициалните данни.

84-годишният Мугабе, който управлява страната от 28 години насам, е изправен пред безпрецедентен натиск заради икономическия колапс, в който е изпаднала страната. Населението на Зимбабве се бори с ХИВ/СПИН, като болестта заплашва да намали рязко продължителността на живота в страната, както и с инфлацията, която ежечасно топи доходите и надмина 100000 процента – най-високата инфлация, регистрирана в света.

Според последните официални данни опозиционното Движение за демократична промяна и Африканският национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт на Мугабе вървят „рамо до рамо” при преброяването на гласовете в надпреварата за вота на избирателя на провелите се паралелно с президентските парламентарни избори. Всяка от партиите има по 19 места от общо 210 избирателни региона засега. Според данните на опозицията тя е спечелила в 96 избирателни региона при преброени гласове от 128 региона.

На 29 март в Зимбабве се проведоха избори за президент, парламент и местна власт. 8998 избирателни секции отвориха врати в изборния ден. Регистрираните гласоподаватели са 5934768 души при общ брой на населението от над 13 млн. души. Народните избраници ще заемат 210-те места в събранието и 60-те места в горната камара на зимбабвийския парламент – Сената.