/ iStock/Getty Images
Световните цени на хранителните продукти са се понижили през септември за шести пореден месец, сочат данни на ООН. Те продължават да намаляват след рекорда, достигнат след нахлуването на Русия в Украйна.

Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) съобщи, че нейният ценови индекс, който проследява месечната промяна в международните цени на кошница от хранителни стоки, е възлизал средно на 136,3 пункта през септември, което представлява спад от 1,1% спрямо август.

Въпреки това индексът е бил с 5,5 % по-висок от този през септември 2021 г.

Месечният спад се дължи на "рязкото понижение" на цените на растителните масла, съобщиха от агенцията на ООН.
Умерено понижение имаше и в цените на захарта, месото и млечните продукти.

Тези понижения компенсираха с повече от половин процент възстановяването на цените на зърнените култури.
ФАО заяви, че цените на пшеницата са скочили поради "повишената несигурност" относно продължаването след ноември на споразумението, сключено с посредничеството на ООН, което позволи на Украйна да доставя зърното си през Черно море.

Сделката прекрати руската блокада, която породи опасения, че може да предизвика глад в страните, зависещи от зърното от Украйна, която е една от световните житници

Сухите условия в Аржентина и Съединените щати също допринесоха за повишаването на световните цени на зърнените култури.
ФАО отново понижи прогнозата си за световното производство на зърнени култури за тази година, като се очаква спад от 1,7%.
Агенцията съобщи, че 45 държави, сред които 33 в Африка, 9 в Азия, 2 в Латинска Америка и Карибския басейн и една в Европа, "се нуждаят от външна помощ за храна".

През септември ООН предупреди, че без хуманитарна помощ повече от един милион души са изложени на риск от глад и смърт.
БГНЕС, АФП