/ iStock/Getty Images
ООН води с Пекин сериозни преговори за допускане на наблюдатели на организацията в китайския Синцзян-Уйгурски автономен регион, за да се проверят информациите за репресии срещу уйгурското мюсюлманско малцинство, предадоха световните агенции, като се позовават на излъчено днес интервю на генералния секретар Антониу Гутериш за Си Би Си.

"Надявам се, че те ще доведат скоро до споразумение и че Върховният комисар по правата на човека ще може да посети Китай без ограничения", добави Гутериш.

Как Китай, Индия и Австралия се справят с коронавируса (ВИДЕО)

Пекин е заявявал на няколко пъти, че иска тази мисия да се състои, подчерта генералният секретар, като отбеляза, че за ООН е важно върховният комисар да има неограничен достъп до всичко, което желае да посети.

Според американски и австралийски институти, които Китай отрича, най-малко един милион уйгури са били интернирани в лагери в региона. Съобщава се, че някои от тях са подложени на принудителен труд или на стерилизация, припомня Франс прес.

Според китайски представители в региона са създадени центрове за образователна и професионална подготовка, където се обучават лица, попаднали под влияние на терористични и екстремистки идеи.

Пекин съобщава, че намиращите се в тези лагери изучават китайски език, писане, комуникационни навици и основите на китайското законодателство. Точният им брой не се съобщава официално. 
БТА