/ iStock/Getty Images
Около 74 милиона души в арабския свят са по-изложени на риск от заразяване с новия коронавирус поради липса на достъп до умивалник и сапун, каза служба на ООН, цитирана от Франс прес, цитирани от БТА.

"В цял свят е установено, че миенето на ръцете е най-доброто средство за предпазване от заразяване с COVID-19, но това просто действие се оказва трудно в регион, в който 74 милиона души нямат достъп до приспособление за миене на ръце", заяви Икономическата и социална комисия на ООН за Западна Азия.

В Судан от умивалници и сапун са лишени около 31 милиона души, в Йемен 14,3 милиона, а в Египет 9,9 милиона души, се казва в доклад на службата.

Освен това около 87 милиона души в региона нямат достъп до питейна вода по домовете си, което ги принуждава да ползват общи водоизточници, а това ги излага на повишен риск да се заразят с новия коронавирус.

Отделно 26 милиона бежанци и изселени хора в региона също са по-изложени на риск от заразяване по липса на достъп до вода, саниране и хигиенни услуги, отбелязва службата на ООН.