Оли Рен: ЕС се превърна в регулираща свръхсила
Оли Рен: ЕС се превърна в регулираща свръхсила / cнимка: БГНЕС

ЕС се превърна в регулираща свръхсила, двигател за развитието на политиката в редица райони на света. Разполагаме също с напълно достоверна информация, че последните разширявания на Съюза са осигурили нов динамизъм на неговата икономика. Това заяви комисарят по разширяването Оли Рен в Брюксел на конференция по проблеми на разширяването и консолидирането на Европейския съюз.

Според него 2008 г. може да бъде решаваща за преговорите за приемане на Хърватия в ЕС, ако тя постигне съществен напредък за преодоляване на проблемите в посочените й области. За Македония той уточни, че тя може да покаже готовност да започне преговори като положи "решителни усилия" за преодоляване на посочените й от Европейската комисия основни проблеми. Задачата на Албания и Черна гора е да отбележат убедителни успехи в прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране и да продължават да налагат решително необходимите реформи, каза Оли Рен.

Сърбия е централна страна за регионалната стабилност и добросъседските отношения на Балканите. Сърбия трябва да направи изключително важен избор на парламентарните избори на 11 май - тя може или да се насочи към европейско бъдеще, или да се изправи пред риска на самоналожена изолация. Втората възможност ще очертае път, който води наникъде, изтъкна Оли Рен.

За Косово той отбеляза, че ЕС е твърдо ангажиран с политическото и икономическото развитие на новопровъзгласената държава и с оглед на това ще използва "всички инструменти, за да помогне на Косово да осъществи европейската си перспектива".