Оланд няма да прави размествания в правителството въпреки скандала
Оланд няма да прави размествания в правителството въпреки скандала / снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд отхвърли вероятността да направи промени в правителството, като подчерта, че личната грешка на бившия му министър Жером Каюзак не подлага на съмнение работата на целия кабинет, предаде Ройтерс.

След „големия шок", предизвикан от признанията на Каюзак за притежанието на офшорни сметки, държавният глава защити решенията си.

В края на визитата си в Мароко, която бе засенчена от политическите последствия на „аферата Каюзак", Оланд трябваше да отговори на въпроси за бъдещето на правителството. „Не правителството, а човекът е сгрешил", заяви държавният глава, цитиран от агенция Фокус.

Гръмовният скандал с лъжите на бившия френски министър на бюджета Жером Каюзак във връзка с негова тайна банкова сметка в чужбина предизвика "политическо цунами" в страната. То отслаби още повече имиджа на президента Франсоа Оланд, за който сондажите показват, че без друго е твърде нисък, коментира европейският печат. "Признанието" на ексминистъра, че има банкова сметка в Швейцария, и подозрението, че парите в нея са от неплатени данъци и пране на пари, предизвикаха истинско политическо цунами във Франция.