/ ThinkStock/Getty Images
Огромният антарктически айсберг, който миналия месец застрашаваше населен с пингвини остров до южните брегове на Южна Америка, е загубил голяма част от масата си и се е разпаднал на парчета, съобщи Ройтерс.

Основната ледена маса - айсбергът A68a и откъсналите се от него малки айсберги, се движат във водите край остров Южна Джорджия, каза изследователят Тед Скамбос от университета на Колорадо в Боулдър.

Скамбос и колегите му следят айсберга, който е сред най-големите известни досега, откакто се откъсна от шелфовия ледник Ларсен през юли 2017 г. и се отправи на север.

През последния месец около една трета от площта на основния айсберг или над 1400 кв километра се раздроби на по-малки ледени късове и се стопен лед. Във вторник площта на основния айсберг е била около 2450 квадратни километра. Краищата му са заоблени като на чиния и парчета се откъсват от него, докато се придвижва през топлите течения, каза Скамбос.

Айсбергът може да блокира и да попречи на пингвините и да навреди на морската фауна, ако се установи край бреговете на остров Южна Джорджия. Нещо подобно може дори да се е случило през декември, каза Скамбос. Учените тепърва ще изследват отблизо въздействието на айсберга. Около шест къса от айсберга плават около острова, като четири от тях са доста близо до него.
БТА