/ iStock/Getty Images
Метеоролозите обясниха необичайно топлата зима в много страни по света, предаде РИА Новости.

Причината за необичайно топлата зима в Русия, както и в Европа и САЩ, е необичайната ситуация в Арктика. За това разказаха метеоролозите от Weather Underground и Weather Tiger LLC пред Агенция Блумбърг. Те разказаха за изключително стабилен район с ниско налягане над Северния полюс.

Обикновено ветровете „изпращат“ студения въздух на юг през зимните месеци. Поради устойчиво ниското налягане тази зима студените ветрове буквално са били „заключени“ на едно място, циркулирайки над самия Северен полюс на Земята.

Тази ситуация доведе до факта, че в САЩ температурата беше три градуса над средната. Според местните метеоролози, ако сегашното състояние на нещата продължи до края на месеца, то тази зима ще бъде най-топлата в Съединените щати през последните 141 години.

Отбелязва се, че подобна ситуация се е наблюдавала в по-голямата част от Русия, както и в части от Европа и Източна Канада.

Изследователите са били сигурни, че тази зима ще бъде по-студена от предишната, но не са очаквали, че ниското налягане над Арктика ще се задържи толкова дълго.

Според медиите учените все още не са разбрали какво е причинило аномалията през тази зима.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС