„Обамакеър започна със силен наплив
„Обамакеър започна със силен наплив / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама определи 1 октомври като "исторически ден", тъй като в сила влезе централна част от здравната му реформа, предаде ДПА.

Милиони американци вече могат да търсят най-подходящите за тях здравни застраховки чрез здравни борси в интернет. Целта на така наречената програма "Обамакеър" е 95 процента от 310 милиона американци да бъдат здравно осигурени.

Реформата, между другото, се оказа и основен въпрос в бюджетния спор в САЩ. За безброй хора обаче "историческият ден" започна със съобщение за грешка, тъй като разработваният от години сайт healthCare.gov едва успя да понесе масирания щурм.

През първите 16 часа сайтът е бил посетен 2,8 милиона пъти. На безплатната телефонна линия са се обадили 81 000 души, съобщи здравното министерство. Заради големия наплив страниците се зареждат изключително бавно, съобщиха медии, цитирани от БТА. В Калифорния на един мъж били необходими три часа, за да се регистрира, посочва в. "Вашингтон пост".

Въпреки че според допитванията американските граждани са срещу "Обамакеър", настроението изглежда поне малко е в полза на реформата, отбелязва ДПА. Противниците й се опасяват, че тя ще доведе до силно увеличаване на разходите и загуба на работни места. Поддръжниците пък се надяват здравното осигуряване да
обхване повече граждани. Според анализ на консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PricewaterhouseCoopers) чрез реформата ще бъдат осигурени още 30 милиона американци.