Обама задмина Клинтън по броя на суперделегати, които го подкрепят
Обама задмина Клинтън по броя на суперделегати, които го подкрепят / снимка: БГНЕС

Барак Обама вече е задминал Хилари Клинтън по броя на суперделегатите, изразили подкрепата си за неговата кандидатура, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на американска медиа.

Обама и досега водеше в общия брой на делегатите, необходими за спечелването на номинацията през август. Нито един от двамата обаче кандидати няма подкрепата на необходимите 2025 делегати. Поради малкото оставащи първични избори, гласовете на суперделегатите, които са видни членове на Демократическата партия ще бъдат ключови за надпреварата.

Според преброяване на Си Ен Ен Обама вече води по брой на подкрепящи го суперделегати с 274 срещу 273 за Клинтън, заличавайки някогашната значителна преднина на бившата първа дама. Близо 250 суперделегати все още не са решили кого да подкрепят. Според независимо преброяване на интернет сайта RealClearPolitics.com, който следи изборите, Обама води с 4 суперделегата (276 срещу 272).

Утре в Западна Вирджиния ще се проведат първични избори на демократите, на които се очаква Клинтън да спечели с голяма разлика, отбелязва ДПА.