Обама - размазващ победител в киберпространството
Обама - размазващ победител в киберпространството / снимкa: Sofia Photo Agency
Ако изборите за нов президент на САЩ се провеждаха в киберпространството, Барак Обама би спечелил с размазваща победа над съперника си за президентския пост, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Кандидатът на демократите е събрал десетки милиони долара повече от републиканеца Джон Маккейн онлайн и е доказал много повече схватливост при впрягането на мощта на интернет в кампанията си, според политически уеб-анализатори.

"Реалното нещо при Обама е, че той използва интернет като цялостна стратегия за кампанията, не само да набира пари, но и да увеличи организацията си от доброволци", смята Майкъл Малбин, изпълнителен директор на Института за финансиране на кампании. "Социалната мрежа, сайтът mybarackobama.com е мястото, където хората могат да се откриват един друг", казва Малбин от базирания във Вашингтон непартиен институт. "Никой друг кандидат никога не е интегрирал цялостната картина по начина, по който той прави това, то е съвсем новото нещо в кампанията му".

Джули Джърмани, директор на Института за политика, демокрация и интернет към университета "Джордж Вашингтон" заяви, че кампанията на сенатора от Илинойс "е много ефективна като силно експериментална и като адаптираща уеб технологиите". Демократическият кандидат разполага с над 1,9 милиона поддръжници в сайта за социални контакти Facebook.com, надминавайки тези на Маккейн в цели 45 щата.

72-годишният републиканец, който призна, че не използва компютър, е по-популярен сред потребителите на конкурентната мрежа за социални запознанства MySpace.com, но и там Обама има към 650 000 приятели, Маккейн - едва 150 000. Проучване на последния сайт показва, че републиканецът от Аризона води на съперника си в киберпространството единствено в Мисисипи, докато четири други щата все още не са се определили.