Обама нареди анализ на кибератаките по време на предизборната кампания
Обама нареди анализ на кибератаките по време на предизборната кампания / БГНЕС, архив

Американският президент Барак Обама нареди да се извърши задълбочен анализ на кибератаките, извършвани по време на кампанията за американските президентски избори, предадоха Франс прес и ТАСС.

Президентът е изискал да му бъде предаден доклад от анализа, преди да преотстъпи властта на Доналд Тръмп на 20 януари. Съветничката по националната сигурност на Обама - Лиза Монако съобщи, че с извършването на пълния анализ на кибератаките са били натоварени американските разузнавателни служби.

Обама: САЩ имат доказателства за участието на Русия в кибератаки

В началото на октомври Вашингтон обвини открито Москва, че се опитва да се бърка в американския изборен процес посредством организирано хакване на имейл акаунти на физически лица и на американски институции. Сенатори от Демократическата партия призоваха Обама да направи обществено достояние сведенията по този случай.

Доналд Тръмп, който през предизборната си кампания, на няколко пъти похвали руския президент Владимир Путин заради лидерските му качества, винаги е твърдял, че не вярва в намеса на Москва, целяща да отслаби позициите на неговата опонентка, демократката Хилари Клинтън.

САЩ обвиниха представители на Русия за кибератаките срещу Демократическата партия

В началото на септември пък директорът на ФБР Джеймс Коми каза, че взима много на сериозно риска от намеса на чужда страна в американския изборен процес. Той обаче омаловажи риска от компютърни атаки, целящи да нарушат преброяването на гласовете в деня на вота.

В средата на октомври руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че Вашингтон не е представил нито един факт или доказателство, че Москва се меси в американските президентски избори, допълва ТАСС.

Путин: САЩ представят Русия като враг, за да отвлекат вниманието от вътрешни проблеми

Тогава в отговор на въпрос как Русия гледа на изявленията на Джон Кери, че Вашингтон ще предприеме ответни мерки срещу приписваните на Русия кибератаки срещу американски политически институции, Лавров каза: Ако решат да направят нещо, нека да го правят! Но да се говори, че Русия се меси във вътрешните дела на САЩ е смешно.

Източник: БТА