Обама може да разчита на приятели в Холивуд за изборите
Обама може да разчита на приятели в Холивуд за изборите / снимка: Reuters, архив

Легендарният актьор Клинт Истууд твърди, е Холивуд не е крепостта на демократите, както всички си въобразяват, но фактите са красноречиви и Джорд Клуни е само един от многото първокласни звезди, подкрепящи Барак Обама в надпреварата му за втори мандат за Белия дом, информира АФП.

Незабравимият инспектор Хари (бел.ред. превъплътен от Истууд), чийто диалог с празен стол по време на конгреса на републиканците във Флорида бе изненадал наблюдателите, оттегли подкрепата си за Мит Ромни миналата седмица, заявявайки: „Не остава много време. Става дума за страната ни”.

Барак Обама може да се радва на подкрепата на Джордж Клуни, Робър де Ниро, Самюъл Лирой Джаксън, Скарлет Йохансон, Леонардо ди Каприо, Морган Фрийман и Робърт Редфорд, а това е само част от спикъса. „Холивудските актьори продължават да са на страната на демократите”, обяснява пред АФП Стив Рос, професор в Университета на Южна Калифорния, който е и автор на книга за политическата ориентация на Холивуд.

Клинт Истууд твърдеше противното при представянето си в Тампа, точно преди Мит Ромни да излезе на сцената. „Знам какво си мислите. Казвате си: „Какво прави тук професор по кино. Мислите си, че всички те (кинаджиите) са с леви убеждения, леви като на Ленин”, заяви Истууд. „Само че вярвайте ми, в действителност не е така. Има много консерватори, много умерени хора, републиканци и демократи в Холивуд”, каза още актьорът, посочва БТА.

От другата страната на политическия спектър Джордж Клуни напълно открито проявява предпочитанията си та било то и като организира през май в дома си на хълмовете на Холивуд гала вечеря, за да събере пари за кампанията на Обама.

Организирана от шефа на ДриймУъркс анимейшън Джефри Каценберг, вечерта донесе 15 млн. долара, а сред присъстващите бяха Барбара Стрейзънд, Робърт Дауни Джуниър и Джак Блек.