Обама иска от Конгреса още пари за Ирак и Афганистан
Обама иска от Конгреса още пари за Ирак и Афганистан / снимкa: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса допълнителни 83,4 милиарда долара за войните в Ирак и Афганистан, предадоха световните агенции.

   

В писмо до Конгреса Обама заявява, че положението със сигурността по афганистанско-пакистанската граница налага спешни мерки.

   

"Талибаните набират сила, а Ал Кайда застрашава Америка от безопасното си убежище по афганистанско-пакистанската граница", се казва в писмото на Обама до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

   

Обама уточнява, че 95 процента от допълнителните 83,4 милиарда долара ще отидат за подкрепа на военните операции на САЩ в Ирак и усилията на САЩ да победят Ал Каида. 75,5 милиарда долара ще бъдат за военните операции, а над 7 милиарда долара ще са предназначени за чуждестранна финансова помощ.

   

Ако бъдат одобрени от Конгреса, допълнителните средства ще увеличат общата сума на военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан след 11 септември 2001 г. до почти един трилион долара.

   

"Това ще е последната допълнителна сума извънбюджетни средства, която президентът Обама иска от Конгреса за Ирак и Афганистан", обеща говорителят на Белия дом Робърт Гибс.