Обама и Маккейн се изправят на първия си телевизионен дебат
Обама и Маккейн се изправят на първия си телевизионен дебат / снимка: БГНЕС

Кандидатите на Демократическата партия Барак Обама и на Републиканската партия Джон Маккейн за президент на САЩ се срещат днес в първия от трите си телевизионни дебати, предаде АФП. "Именно по време на телевизионните дебати са най-високи залозите и за двамата кандидати. Общото напрежение и притеснението са огромни", заяви Дан Бартлет, консултант на телевизия Си Би Ес и бивш съветник на президента Джордж Буш.

Първият дебат ще се състои в университета на Мисисипи в град Оксфорд. Той ще се излъчва от обществената телевизия Пи Би Ес и ще се предава на живо от повечето национални телевизии. Той ще започне в 21,00 часа вашингтонско време (01,00 часа по Гринуич в събота) и ще продължи 90 минути. Обама и Маккейн ще седят на една и съща маса, а между тях ще е водещият.

На теория двамата кандидати би трябвало да говорят за външна политика и национална сигурност, но заради финансовата криза в САЩ е възможно икономическите въпроси да бъдат повдигнати още в първия им дебат, отбелязва АФП.

През 1980 г. близо 81 милиона зрители са гледали телевизионния дебат между Роналд Рейгън и Джими Картър. Това рекордно до момента число според някои коментатори ще бъде надхвърлено на дебата Обама-Маккейн. За сравнение, първият телевизионен дебат между президента Джордж Буш и Джон Кери през 2004 г. е бил проследен от 62,4 милиона души.

Дебатът между кандидат-президентите ще бъде последван на 2 октомври от дебат между кандидатите за вицепрезидент - демократът Джо Байдън и републиканката Сара Пейлин.

Другите два дебата между Обама и Маккейн ще са на 7 и 15 октомври. Президентските избори в САЩ са на 4 ноември.